Начало Новини Новини ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА ЮНОШИ
ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА ЮНОШИ
Сряда, 15 Август 2012 10:41

2012epotbor

От 27-ти юли до 3-ти август в Бранденбург (Германия) се проведе Европейското първенство за юноши и девойки за 2012 година. В категория до 16 години за България се състезаваха Спасиан Спасов (клуб Flash) и Антон Златев (клуб „Плевен“). При юношите до 18 години националният ни отбор беше представен от Радостин Димов (клуб „Корона“), Георги Дунгаров (клуб Musashi), Николай Хубавенски (клуб BSD), Мартин Тодоров (Клуб BSD) и Васил Цветков (клуб BSD). Най-доброто постижение в историята на българския билярд направи Радостин Димов, който се класира на 5-то място в дисциплината 8-ма топка.

Той загуби своя четвъртфинален мач от Berk Mehmetcik (Северен Кипър) с 7:4, който по-късно зае 2-ро място. Николай Хубавенски постигна 9-то място в дисциплината 10-та топка, като бе победен от шампиона Jose Alberto Delgado Hernandez (Испания). Антон Златев също бе на крачка от четвъртфинал , но загуби от бронзовия медалист Vitaliy Patsura (Украйна) и остана на 9-то място в дисциплината 8-ма топка. Най-доброто класиране на Спасиан Спасов е 17-то място в дисциплината 10-та топка. Георги Дунгаров също постигна 17-то място на 9-та топка и 10-та топка. Васил Цветков постигна 33-то място (9-та и 10-та топка), също както своя съотборник Мартин Тодоров, който завърши на 33-то място в дисциплините 9-та топка и стрейт.
Освен индивидуално състезание се проведе и отборно първенство, в което и двата български тима (до 16 и до 18 години) се представиха много достойно. Отборът до 16 години, представен от Антон Златев и Спасиан Спасов, се класира на 7-мо място, като победи отборите на Люксембург и Беларус. По-големите български състезатели (Радостин Димов, Георги Дунгаров, Николай Хубавенски, Мартин Тодоров и Васил Цветков) достигнаха 5-то място. Много емоционален бе осминафиналът срещу Дания. При резултат 1:1 всички надежди останаха в Николай Хубавенски, който се бореше в дисциплината стрейт. Въпреки че изоставаше в резултата с 70:59, Хубавенски показа отлична концентрация и успя под напрежение да направи страхотна серия от 41 точки, което донесе победата на България. Отборът ни беше много близо до полуфинал, но претърпя загуба с 2:1 от шампиона Германия. Дунгаров загуби своя мач, но Димов върна надеждата за медал на българите и отново всичко остана в ръцете на Ники Хубавенски, който имаше тежката задача да победи настоящият европейски шампион по стрейт Finn Eschment. Този път обаче късметът не бе на наша страна и въпреки шанса за обрат германецът спечели с 100:67.
За пореден път домакините показаха отлична подготовка и грабнаха 16 медала, 5 от които златни. Българите постигнаха рекордни резултати в своето 2-ро участие на европейско първенство за юноши и подхраниха надеждите, че големите успехи за българския билярд тепърва предстоят.

 

Анкета

Знаете ли броя на участията на Европейски първенства на състезатели на ББФ?