Начало Новини Новини РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО 2012 г.
РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО 2012 г.
Вторник, 11 Декември 2012 13:56

На 16 декември (неделя) в билярд клуб BSD - 2,  гр. София ще се проведе републиканско отборно първенство по билярд .

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Дата: 16 декември (неделя)

Място: София, Клуб БСД 2 (Подлеза на Бул. Евлоги Георгиев и бул. Фритьоф Нансен)

Откриване на турнира: 10.00 ч. на 16 декември в билярд клуб БСД 2

Официална информация преди и след турнира на: www.billiards.bg

Актуална информация по време на турнира за развоя на срещите: на страницата във facebook - Bulgarian Billiard Federation. По време на целия турнир в страницата ще бъдат качвани актуални коментари и резултати от срещите.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРНИРА

Маси: 12 маси - Brunswick

Топки: Aramith PRO TV Balls

Сукно: Iwan Simonis 860

 

Дисциплини: 8-ма, 9-та топка и Стрейт

Брой състезатели за отбор: 3+ (трима титуляри + един резервен състезател). Не е задължително отборът да има резервен състезател. По изключение отборът може да се съставлява и само от двама състезатели, но в този случай отборът ще започва всеки кръг с една служебна загуба (0:1).

Брейк: разменен

Дължина на мачовете:

двойна елиминация - Стрейт - 75; 8-ма топка – 5; 9-та топка – 7

директна елиминация - Стрейт - 100; 8-ма топка – 7; 9-та топка - 8

Дължина на кръговете:

двойна елиминация – (ще бъде обявена допълнително)

директна елиминация - (ще бъде обявена допълнително)

Смесена схема: двойна елиминация,след  ¼ финали директна елиминация (8 поставени отбора по ранг листата на отборното от миналата година)

Загряване: Всеки състезател разполага с един триъгълник за загрявка преди срещата. При възможност ще бъде подсигурено допълнително време за загряване преди срещите при равни условия за всички състезатели. Загрявката може да става само на масата на която ще играе състезателя след обявяване от главния съдия. Произволното трениране на свободна маса между приключването на една среща и заемането и от следващите състезатели ще бъде санкционирано с първо предупреждение и дисквалификация.

Анти допинг контрол: по време на турнира могат да бъдат проведени анти допинг тестове.

Съдийска комисия: Владимир Попов, Мария Златева, Ани Ангелова

Регламент: Всеки отбор трябва да е съставен от 3-ма основни играчи (възможно е да има резервни състезатели). Всеки кръг се състои от 3 срещи. Дисциплините, които ще играят са 8-ма, 9-та топка и стрейт. Всеки състезател има право да играе само в една от тези дисциплини.

Всяка победа в една от дисциплините носи по една точка. Необходими са две точки за победа над противниковия отбор.  При победа на един отбор в две от дисциплините, преди да е приключила третата, същата се прекратява и се отбелязва резултат 2:0.

Капитанът е длъжен преди всеки кръг да предоставя на съдийската комисия  в запечатан плик разпределението на съотборниците си по съответните дисциплини, а комисията да го пази в тайна до получаване на разпределението от противниковия отбор. Тази подредба важи за съответния кръг и след отваряне на пликовете не подлежи на промяна. Капитанът има право да прави разместване след всеки кръг съобразно стратегическите си виждания за превес над другия отбор.

Облекло: клубна фланелка, тъмен панталон, тъмни обувки. Състезател, който не отговаря на обявения дрес код се отстранява и се присъжда служебна победа в дисциплината, която е разпределен.

Тайм аут: 5 минути на среща след информиране на представителна съдийската комисия.

Санкции по време на тайм аут се налагат за: тютюнопушене, употреба на алкохол, късно връщане (повече от 5 мин); повече от един тайм аут за среща, или практикуване по време на тайм аута на съперника.

Наказания: Стрейт - присъждат се 15 точки на противника; 8-ма и 9-та топка се присъжда една игра за противника. При повторно нарушение на правилото за тайм аут се отсъжда загуба на срещата.

Shot clock: С цел по-добър контрол на графика на събитието всеки мач има определен срок в който трябва да приключи. Ако след 50% от обявената продължителност на мача са реализирани по-малко от 50% от необходимите точки за победа, може да се приложи Shot clock. След прилагането на Shot clock времето за всеки удар става 35 секунди, с предупреждение след 25-та секунда. Всеки състезател има право на едно удължаване на времето във всяка игра с 25 секунди. Времето започва да се засича от момента в който всички топки престанат да се движат на масата, включително и въртящи се топки. Времето спира да се засича, когато върхът на щеката удари топката бияч. Ако състезателя не е извършил удар, а времето му изтече се присъжда фал за съперника му.

САНКЦИОНИРАТ СЕ ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО СА В РАЗРЕЗ СЪС СПОРТСМЕНСКАТА ИГРА И НАРУШАВАТ АВТОРИТЕТА НА СПОРТА БИЛЯРД!!!

 

Анкета

Знаете ли броя на участията на Европейски първенства на състезатели на ББФ?