Начало Новини Новини РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО 2012 г.
РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО 2012 г.
Събота, 05 Януари 2013 13:41

otborno2012Ивайло Симеонов – най-добър капитан за 2012 г.

Станимир Русланов отново замесен в титлата новият стар шампион!

Златко Цонков за пореден път остави съперниците си без ШАНС!

На 16 декември в билярд клуб BSD,  гр. София се проведе републиканското отборно първенство по билярд.

Това беше и последният турнир на ББФ за годината. Участие взеха 12 отбора от четири спортни клуба (БСД, МУСАШИ, СЕЙФ и СТИКС). Надпреварата се състоя по схема на двойна елиминация до четвърт финалите, след което продължи на директна елиминация. Дисциплините, бяха 8-ма, 9-та топка и Стрейт. На всеки отбор бяха необходими победи в две от дисциплините за да продължи в следващия кръг.

За втора поредна година на финала се срещнаха отборите на СЕЙФ и МУСАШИ. Билярдната формация Ивайло Симеонов, Станимир Русланов и Златко Цонков  елиминира по пътя към последната битка отборите на СТИКС 3, СТИКС 2 и БСД 1. Отборът на МУСАШИ (Александър Бунев, Георги Дунгаров, Павел Пляков) наделя над БСД 3, БСД 2 и СТИКС 1.

Изненадата на турнира беше отпадането на СТИКС 1. Капитанът Кристиян Спасов е втори в индивидуалната ранг листа за тази година. Съотборниците му Калин Върбанов и Стоян Цанков също са призови играчи, но не можаха да се възползват от преимуществото си. Кристиян Спасов допусна загуба (70:100) срещу Георги Дунгаров на стрейт. Стоян Цанков изоставаше с 2:5 срещу Александър Бунев на 8-ма топка, но се мобилизира и направи невероятен обрат (7:5). Така мачът остана да се реши на 9-та топка от Павел Пляков и Калин Върбанов. Пляков поведе с 5:2, след което допусна изравняване (5:5), но настъпи педала и зарадва съотборниците си  с резултат 8:5. БСД 1 също бяха достоен съперник за финал, но ранната им среща с СЕЙФ ги извади от турнира.

На финала Златко Цонков не даде никакъв шанс на Александър Бунев. Безпогрешно вкарване и пласиране до милиметри предизвикаха удивление на зрителите. Самият Бунев коментира след мача така: „Златко игра страхотно и спечели заслужено. Нямах никакви шансове. Пласираше така, все едно поставя бялата топката с ръка.” Симеонов победи Дунгаров на стрейт и при резултат 2:0 в полза на Сейф мачът на 9-та топка между Станимир Русланов и Павел Пляков беше прекратен.

Така за втора поредна година СЕЙФ печели на финала срещу МУСАШИ. За втори пореден път, най-успешен капитан стана Иваило Симеонов, а Станимир Русланов завоюва поредната си титла „Стар – Нов Шампион”.

Награждаването направи председателя на федерацията Иван Каменарски.

otborno2012copy
 

Анкета

Знаете ли броя на участията на Европейски първенства на състезатели на ББФ?