Начало Новини Новини World 9 Ball China Open - Шанхай
World 9 Ball China Open - Шанхай
Четвъртък, 19 Юни 2014 11:10
001_krisi_mimi

Българска Билярд Федерация получи две от осемте квоти за Европа при жените, за участие в World 9 Ball China Open, един от най-големите шампионати в световен мащаб. 

Въпреки думата „Open” в името на турнира, участието не е възможно без покана, а за разпределението на наградния фонд от $ 333 200.00 се състезаваха 64 мъже и 48 жени избрани на квотен принцип от цял свят. Състезателките, които  представиха България, са сребърните медалистки от Европейско първенство - Мария Левова и Кристина Златева.

Шампионатът, се проведе от 5-ти до 8-ми юни в Шанхай. Забележителен пробив направи Кристина Златева, която в дебютния си мач надделя със 7:3 над представителката на Монголия Нарантуя Баярсайкхан, а във втория си двубой поднесе една от най-големите изненади на турнира. Тя се изправи срещу Као-Фанг Фу, която е световен шампион за 2009-та и шампион на China Open през 2011 година. Китайката поведе с 4:6 във формат до 7 победи, но Криси осъществи страхотен обрат 7:6 за да се изправи срещу още по силен противник. Следващата и среща беше с миналогодишната победителката на China Open и четвърта в световната ранглиста - Ша Ша Лиу също от Китай. Златева изостана с 5:1, но успя да се върне в мача с невероятен обрат и стигна до 6:6. При този резултат и само на една игра от края на мача редът за разбиване беше на Ша Ша Лиу. Тя не пропусна шанса си, като направи игра на щека и по този начин успя да победи. В последствие стигна до трето място и $ 8 000 от наградния фонд. Златева взе $ 1 400, а Мария Левова $ 1 000.

Участието на нашите състезателки в  World 9 Ball China Open е не само голям личен успех, но и безспорно много висока оценка за развитието на билярд в България.

 

Анкета

Знаете ли броя на участията на Европейски първенства на състезатели на ББФ?