Начало LONGONI CUP
ЗА КУПАТА НА ЛОНГОНИ
LONGONI CUP - 2013 ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 19 Февруари 2013 05:20

2013_longoni_lenta112 състезатели участваха в турнира!!!

24 участваха в разпределението на наградния фонд!

Мартин Тодоров и Борислав Миланов – Шампиони на LONGONI CUP  2013

  

112 състезатели по билярд взеха участие във второто издание на LONGONI CUP, което се проведе на 23 ноември в столичния билярд клуб “BSD”. Победителите ще представят страната в мач между България и Италия през 2014-та. Турнира е организиран от ББФ, под патронажа на Mr. Pierluigi Longoni и се осъществява с подкрепата на Микроинтелект ООД.

 

Участниците бяха разделени в две отделни лиги в зависимост от нивото им. За преминаване в следващия кръг бяха необходими 7 победи в Първа лига и 5 във Втора лига. Надпреварата беше по правилата на 8-а топка на директни елиминации. В двата финала всичко се реши в последната игра. Зрителите едва ли са очаквали толкова напрегнат и драматичен завършек. Във втора лига на финала се срещнаха Салим Оти и Борислав Миланов. При 4:4 Миланов успя да разплете много сложни топки и стигна до труден изстрел по осми номер  за победа. Под бурните овации на публиката черната топка спря на ръба на джоба. Всичко изглежда приключи за Миланов. Салим имаше за вкарване четири сравнително лесни топки и нямаше изглед  да сбърка. Тогава се случи нещо неочаквано и една от топките спря на ръба. Съдбата даде втори шанс на Миланов, който той не пропусна. Трето място си разделиха Стоян Георгиев и Георги Георгиев.

 

В първа лига на финала се срещнаха четирикратният шампион на България – Станимир Русланов и петият в Европа (8-а топка юноши) Мартин Тодоров. След много оспорван мач се стигна до резултат 6:6. В последната игра Русланов разби топките и започна бавно и методично да разчиства масата. Осми номер беше обграден от топки на противника и Русланов се опита да ги разбие, но не успя. Това наложи изпълнението на изключително трудно пласиране за черната, след което трябва да последва още по-труден удар за вкарване. Оптималното в ситуацията беше да постигне видимост от два милиметра по осми номер за да може да я отреже почити на 90 градуса. Русланов изпълни брилянтно пласирането и накара цялата зала да притаи дъх. Предстоеше само един удар до титлата, когато Русланов пропусна. Всичко остана в ръцете на Мартин Тодоров. Това не означаваше директна победа, защото играта не беше лесна за приключване. Напрежението на финала винаги може да предизвика грешка. Това си мислеше голяма част от публиката, но не и хората които познаваха Мартин Тодоров. Марти е доказвал своята устойчивост в решаващи моменти. Без да бърза и без да дава на напрежението да го превземе, той приключи играта и стана шампион във второто издание на LONGONO CUP. Медали за трето място в Първа лига взеха Николай Хубавенски и Спасиян Спасов.

 

Награждаването направи председателя на Българска Билярд Федерация – Иван Каменарски. Той отличи с плакет и най-малкия състезател Александър Георгиев, за смелостта  да участва в турнира.

 

След награждаването се разигра безплатна томбола с подаръци за участниците. Беше обявена допълнителна награда от ББФ за загубилите от Втора лига – връщане на таксата за вход в троен размер, която бе спечелена от Калоян Ботев.

 

Всичко това се случва в деня в който се роди третото дете на г-н Пиерлуиджи Longoni - Federico. Пожелаваме му успешен път в живота. 

 


Анкета

Знаете ли броя на участията на Европейски първенства на състезатели на ББФ?